Vilt vakkert i Venezia

Reisetips venezia

Venezia er så vakker at den slår luften ut av meg. Men to–tre dager holder.

Alle foto: Reisepluss.no

Første gang jeg besøkte kanalbyen, bodde jeg på et hotell like ved Markusplassen, med utsikt fra hotellrommet over Canal Grande. Med andre ord; midt i det største turistkaoset. Familier og kjærestepar gikk i kø på gatene utenfor fra morgen til kveld, med Venezia-caps og -bager. Når jeg forlot hotellet, gikk jeg rett på boder det nærmest veltet postkort, masker og malerier ut av. Ikke direkte uventet, med tanke på at byen besøkes av rundt 22 millioner turister hvert år(!).

Reisetips veneziaOg når man besøker et av verdens største turistmål, nytter det ikke å irritere seg over andre turister. Det nytter heller ikke å irritere seg over de noe stive prisene, og manglende service ved restaurantene. Spesielt på Markusplassen er prisnivået skyhøyt, selv for en nordmann, men til gjengjeld er dette et av stedene hvor du kan oppleve skikkelig god service, blant annet ved Ristorante Quadri. Å sitte ute på den åpne plassen om kvelden mens klassiske verker fremføres på scenen foran deg, er også verdt noen kroner ekstra.

I Casanovas fotspor

Det er mye å gjøre i Venezia, og mye er knyttet til kultur. Her kan du oppleve førsteklasses teater, opera og konserter. Eller du kan ta en guidete tur i Dogepalasset og høre historien om Casanova, besøk Guggenheimer museet … eller … enda bedre: Sjekk denne nettsiden, og finn ut hva som skjer i kanalbyen akkurat når du skal besøke den!


Gondoltur? Ja, takk!

Selv tok jeg og reiseparteren min naturligvis den nærmest obligatoriske gondolturen. Ja, det koster litt (80 euro, rundt 650 kroner), men det er etter min mening verdt det. Reiser du med kjæresten, har du ikke et valg!
De fleste turene varer rundt 40 minutter, og tar deg med i de rolige, litt avsidesliggende kanalene.

Visste du at gondolene er 11 meter lange, veier 600 kg og er håndproduserte?

Hvor spiser du i Venezia?

Det er dessverre en del spisesteder i Venezia hvor både maten og servicen bærer preg av den evige turiststrømmen. Men, byen har også flere fantastiske skatter!

Reisetips veneziaHar du lyst på en autentisk og lokal opplevelse, anbefales restauranten til Ermanno, Luna Sentada (Via Tasso 1, 35137 Padova) Den ligger rett bak det verste turistmaset, kun en timinutters gåtur fra Markusplassen.
Jeg oppdaget stedet ved en tilfeldighet, og ble sittende og snakke med Ermanno, som fortalte at han vokste opp i en av Venezias nabobyer, og ønsket å starte et spisested som serverte ekte, venesk mat. Lokalet var tidligere et lager, som han pusset opp og omgjorde selv. Jeg spiste nydelig bruchetta med tomat og mozarella til lunsj, mens gondolene seilte forbi på den smale kanalen noen meter unna.
Ermanno er selv til stede hver dag, så slå gjerne av en prat med ham og få noen lokale tips!

Mer fra Venezia? Les tipsene til reisebloggerne bak travelletters.net!


Guidecca – Venezias ”skjulte” hemmelighet

For å komme litt bort fra det verste turistkaoset, anbefales en natt eller to på øyen sør for selve Venezias bykjerne; Giudecca. Her er atmosfæren betydelig roligere. Her finner du små matbutikker og kafeer, og mens du rusler langs vannet kan du hilse på lokale menn som står og fisker.

Det finnes overnattingsmuligheter i alle prisklasser. Selv overnattet jeg både på Hilton Molini Stucky, et femstjernes hotell kjent blant annet for sitt unike svømmebasseng med panoramautsikt på taket.
Takbaren i samme etasje holder åpent til kl 1, slik at dere kan få med dere solnedgangen og nyte fantastiske drinker mens natten smyger inn over byen.
Middagen på hotellets restaurant Aromi var rett og slett fantastisk. Jeg bestilte en indrefilet som smeltet på tungen og kom med nydelig tilbehør.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Reisetips venezia Reisetips venezia Reisetips venezia Reisetips venezia Reisetips venezia Reisetips veneziaReisetips venezia

Hilton Molini Stucky – luksus uten wifi

Hilton er et stort og vakkert hotell. Jeg rekk dessverre ikke å prøve spa-avdelingen denne gangen, men kan ikke forestille meg at den kan skuffe. Frokosten hadde godt utvalg, og uansett dietter og allergier skal det være mulig å bli mett.
Hotellet har egen gratis shuttle–båt som går flere ganger i timen over til hovedøya. Turen tar rundt ti minutter, og båten stopper blant annet rett ved Markusplassen.

Upåklagelig utsikt fra takbassenget på Hilton Molini Stucky.
Upåklagelig utsikt fra takbassenget på Hilton Molini Stucky.

De eneste som virkelig skuffet jeg her, var at rommene var uten gratis wifi. En dag med Internett på rommet kostet rundt 20 euro, noe jeg mener burde vært inkludert i prisen på såpass eksklusive

Reisetips venezia
Det er mulig å oppdage mange detaljer under en gondoltur…

hotell. Vi jobbet derfor en del fra lobbyen. Nettet der fungerte bra, men det var likevel unødvendig klønete. Siden hotellet hadde spa–avdeling og basseng, skulle jeg også gjerne hatt badekåpe og tøfler på rommet. Men samtidig var hotellet så flott at det er vanskelig å skulle klage over så små detaljer …

Billig og bra hotell på Giudecca

Et rimeligere overnattingsalternativ på Guidecca, er Domina Home. Dette er en av de få gangene jeg har booket et hotell på nettet, sjekket inn og blitt positivt overrasket. Grunnet prisen og nettsiden var jeg forberedt på at dette skulle være et noe eldre og enkelt hotell, men det viste seg å være moderne, lyst og trivelig. Dette kan naturligvis ikke sammenlignes med Hilton, og rommene er mindre. Men badet var nyoppusset og rent, resepsjonisten hyggelig og imøtekommende.
Hotellet har ikke basseng, men takbassenget og -baren hos Hilton er i gåavstand …
Domina ligger rett ved vannbuss-stoppet Palanca.

Dette er en av de få gangene jeg har booket et hotell på nettet, sjekket inn og blitt positivt overrasket

Lido – beste valg for strand og bading

Hvert år avholdes Venice Film Festival på Lido, og øyen som ligger sørøst for Venice fylles opp av kjendiser, regissører og andre fra filmbransjen. Resten av året et øyen et herlig feriested for alle som ønsker å bade, og/eller komme litt unna den intense atmosfæren i Venezia.

Det går ”water bus” rett fra Venezia til Lido. En natt eller to her anbefales på det sterkeste!
Tips: Lei sykkel!

 

Hvordan komme fra flyplassen til Venezia?

Alternativ 1) Vanntaxi, rundt 100 euro.
Alternativ 2) Buss nr 5 fra flyplassen til Piazza Roma. Derfra ”water bus” (vaporetto). Spør eller se på oversikten hvilken ”vannbuss” som stopper nærmest hotellet ditt.
Skal du til Giudecca, tar du nummer 2 til holdeplassen Palanco. Det hele er overstått på under en time.
Du kan også ta vannbuss direkte fra flyplassen til Giudecca og andre steder i Venezia, men denne kjører rundt heeele øyområdet først, så turen kan ta nesten halvannen time. Derfor fortrekker jeg å først ta buss til Piazza Roma, og ”water buss” derfra.

 

Reisetips veneziaRart med Venezia

  • Du får veldig lyst til å kjøpe deg maske, selv om du aldri har savnet det eller hatt behov for det – og du mest sannsynligvis aldri kommer til å bruke den.
  • Alle skal gå i de samme gatene. Venezia er full av områder og gater nesten uten turister – hvorfor ikke utforske disse? Jeg gikk ganske langt nord, og det kunne til slutt gå mange minutter mellom hver gang jeg så et menneske. I en periode gikk jeg bare forbi et par nonner, og noen katter som lå og strakk på seg i skyggen. EN deilig og forfriskende pause fra turistmassen.
  • Er du en te-elsker som meg, bør du ikke forvente så mange høydepunkt i Venezia. De fleste bestillingene ender med en kopp varmt vann og Twinings Earl Grey. Kun ett sted kom servitøren med en jernkanne med grønne teblader i en sil; på Quadri ved Markusplassen. Men, byen har så mye annen god mat og drikke at jeg tilgir den for den manglende interessen for te …


Adapter i Venezia?

Jeg har klart meg uten, men jeg har hørt at noen uttak er kun har små hull, slik at en adapter for Sør-Europa vil være nødvendig.

Penger

Det er ingen overflod av minibanker, og langt fra alle steder aksepterer kort – så alltid ha nok euro i kontanter med deg, og sørg for at lommeboken ikke er lett tilgjengelig for klåfingrede tyver.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Leave a Reply