Italienske matgleder i Bærum

Hjemmelagd kvalitetsmat basert på Nord-Italienske tradisjoner venter hos den nye, italienske restauranten Cinque Terre på Kolsås. Eller hva med å bestille pizzakokk med mobil pizzaovn hjem til deg selv?

Hvor går du når du vil ha et skikkelig italiensk måltid laget fra bunnen av med masse lidenskap og råvarer av høy kvalitet? Hvis du er opptatt av matfaglig håndverk, og vil være sikker på å få en god matopplevelse? Bor du mellom Oslo og Drammen, kan jeg anbefale å legge lunsjen eller middagen til Cinque Terre på Kolsås i Bærum. Det er kanskje ikke til Kolsås du vanligvis har dratt til for å spise ute? Enda en grunn til å gi det et forsøk! Spesielt etter lang tid med nedstengning er det viktig å støtte lokale og frittstående spisesteder, derfor skriver jeg grundigere enn jeg pleier om Cinque Terre.

Italienske Max har jobbet som pizzakokk i over 15 år. Nå har han åpnet sin egen italienske restaurant på Kolsås i Bærum.

 

Mattradisjoner fra Nord-Italia

Den nyåpnede «trattoriaen» på Kolsås fokuserer på mattradisjoner fra Nord-Italia. Rettene herfra er kjent for å være enkle, uten fancy ingredienser.

– Gjennom årene har befolkningen eksperimentert seg frem til noen enkle, men helt fantastiske retter. Du vil bli sjokkert over hvor godt noe med kun tre ingredienser kan smake! forteller eier og kokk Max. Han forsøker å komme ut fra kjøkkenet og snakke med gjestene så ofte som mulig.

– Jeg vokste opp i restauranten til moren min i Italia, hvor stefaren min lærte meg å lage pizzadeig. Etter å ha sett hvor hardt de jobbet, planla jeg å velge en annen yrkesretning. Men som 17-åring fikk jeg tilbud om jobb som pizzabaker, og siden har jeg lært, eksperimentert og utviklet meg hver uke, forteller han.

Nå har Max bodd fire år i Norge, og i mellomtiden har han rukket å drive en pizzavogn på Salt i Oslo, og vært med og starte opp det italienske cateringfirmaet Alba. Da hans egen «trattoria» Cinque Terre åpnet dørene midt under pandemien, gikk enda en drøm i oppfyllelse.

– Området Cinque Terre består av fem fiskerlandsbyer i Nord-Italia, og ligger bare en time fra der jeg vokste opp. Det er et sted mange nordmenn kjenner til, sier han som forklaring på navnevalget.

 

Jeg anbefaler å prøve en av de hjemmelagde pastarettene neste gang du besøker Cinque Terre.

 

Har du ikke smakt fuggasin ennå?!

Til forrett deler Henrik og jeg et brett med salame piccante, italiensk kokt skinke, mortadella-pølse, parmesanost, oliven, soltørket tomat og hjemmelaget aioli.

– Dette er som forventet gode produkter, ingenting er seigt. Skinken faller fra hverandre i munnen, sier Henrik.

Vi besøker Trattoria Cinque Terre ved lunsjtider og kjører bil, ellers hadde et glass vin passet perfekt til. I stedet drikker Henrik Chinotto, en italiensk Cola, mens jeg tar en San Pellegrino Limonata.

I stedet for vanlig brød, serveres retten med to fuggasiner, som er boller av fritert pizzadeig. Det er sprøtt, salt og oljete og varmt – de kommer tross alt rett fra gryta. Mine umiddelbare tanker er «Hvorfor har jeg ikke smakt dette før?» og «Jeg vil ha mer!»

– Dette er helt vanlig i Italia. De kan også fylles med skinke og ost, forteller Max.

På menyen ser jeg at man kan bestille fuggasin med ostefoundue … Det høres helt himmelsk ut. Som om ikke brettet med spekemat og ost var fristende nok! Prøv en fuggasin eller to neste gang du er her, bare gjør det!

 

Gratis parkering

Lokalet til Cinque Terre er moderne, blandet med enkle, italienske detaljer. Som for eksempel veggbilder fra nettopp Cinque Terre, et oliventre og terracottafarge på utvalgte vegger. Stemningen er varm og avslappende, og musikken veksler mellom moderne pop og klassiske, italienske låter. Innimellom snakker de ansatte, som også behersker norsk, italiensk med hverandre. Lyden av fremmede ord som ruller gjennom lokalet bringer frem gode ferieminner …

Beliggenheten på Kolsås senter kan være en fordel, med tanke på menneskene som daglig passerer. Ikke minst er det masse gratis parkeringsplasser utenfor, i tillegg stopper T-banen og buss like ved. Men det kan også virke avskrekkende på par og familier som ønsker en mer elegant restaurantopplevelse i et lukket lokale, eller kanskje skal feire en bursdag. Én ting er uansett sikkert, og det er at maten ligger flere hakk over nivået mange forventer å få servert på et kjøpesenter! Når den håndlagde pastaen serveres i keramikktallerkner foran deg, og duften av smeltet ost og akkurat passe mengde hvitløk smyger seg inn i neseborene, blir verden utenfor restaurantens vegger ganske så likegyldig …

 

Max lager mest mulig av maten fra bunnen av, inkludert pastaen.

Hjemmelagd spinatpasta med hvitløk og olivenolje

I ordet «trattoria» ligger det at spisestedet er familiedrevet, og maten hjemmelaget.

– Maten skal tradisjonelt sett serveres på en enkel og hverdagslig måte, men jeg ønsker å gjøre litt ekstra ut av det. Selv om rettene opprinnelig skal ligne noe du kunne ha spist hjemme, ønsker jeg også å gjøre de ekstra gode. Derfor lager jeg så mye som mulig fra bunnen av. Pastaen er lagd for hånd, den kjøper jeg fra mine venner i det italienske cateringfirmaet Alba, forklarer Max og etterlater tallerkener med rykende varm spinatpasta på bordet vårt.

Når jeg har kjøpt grønn pasta på butikken, har ikke smaken engang hatt hint av grønnsaker. Denne pastaen smaker virkelig av spinat.

– Det er så typisk italiensk, sier Henrik. – Pasta med spinat, en raus mengde olivenolje, hvitløk og ost, ikke noe dikkedarer, bare utrolig godt! Det er noe hakket i også, jeg tror det er pinjekjerner. Det er helt nydelig, en ærlig rett som smaker det det er. Dette er en god, fersk pasta med perfekt tyggemotstand.

Til alle med allergi der ute, er det fint å vite at Cinque Terre også tilbyr glutenfri pasta. De har også veganske alternativer på menyen, blant annet focaccia med vegansk mozarella, spinat, paprika, rødløk, cherrytomater og peste, og de tilbyr smoothie med havremelk.

Les mer om mat:

Bestselgende pizza med trøffelolje

Max lager sin egen pizzadeig, som skiller seg fra mange av kjedenes pizzadeig ved at han bruker et napolitansk mel som gjør deigen litt vanskeligere å håndtere. Mens mange restauranter bruker meltyper med melstyrke på 300, har melet Max bruker kun 180. Når han slynger den rundt og jobber med den, vil den dermed ha lettere for å falle fra hverandre. Til gjengjeld blir bunnen sprøere og beholder «krønsjen» lengre, den blir med andre ord ikke seig etter avkjøling.

Vi spiser en hvit pizza «Riomaggiore» med mozarella, portobellosopp, bacon, fontinaost, parmesan, trøffelolje og oregano. Den er uten saus, med ost rett på bunnen. Og bunnen er selvfølgelig tynn, slik pizzaer fra Nord-Italia skal være.

– Det er en god og sprø bunn. De har ikke så mange pizzavarianter på menyen, men jeg tipper de har perfeksjonert dem som står der, sier Henrik. – Jeg tror ikke at mange nordmenn tør å velge en pizza som dette, uten saus, men det funker. Det smaker godt og virker som utmerket håndverk. Bunnen er tynn, men har krønsj og fuktighet, sier Henrik.

Når Max returnerer til bordet for å høre hvordan det smaker, kan han fastslå at vi tok feil i antagelsene: – Dette er faktisk en av våre bestselgere. Mange bestiller den fordi den er med trøffelolje, smiler han.

 

Deli med italienske kvalitetsprodukter

Restauranten har også sin egen deli med salg av kvalitetsprodukter innen kaffe, pastasauser, ost, skinker, oljer, pizzamel og mer.

– Pizzamelet de selger har hele 14 % proteininnhold, det skal være et kvalitetstegn, sier Henrik, og går videre til bordet med gavepakker i ulike størrelser og prisklasser: – Jeg må kjøpe med en pakke med italienske produkter i bursdagsgave til søsteren min. Hun og kjæresten nyter gjerne god mat.

Produktene hos Cinque Terre kommer fra en fast leverandør som importerer produkter direkte fra Italia. Max velger ut produktene, snakker med leverandørene og vurderer hva som er bra.

– Kaffen fra Fiemme er spesiallaget for Norge. Vi sendte ulike smaksprøver på filterkaffe til dem i Italia, så lagde de en versjon av italiensk kaffe tilpasset nordmenns smak. Det unike er at den ikke ristes og pakkes før vi legger inn en bestilling. Så kaffen er så fersk som du kan få den, forteller Giulia, som er servitør og hjelper til på kjøkkenet.

Henrik ser på de italienske produktene som selges hos den italienske restauranten Cinque Terre i Bærum
Pizzakokk Max bruker et napolitansk mel som gjør deigen litt vanskeligere å håndtere, men til gjengjeld holder pizzabunnen seg sprø lengre.

 

Elsker parmaskinke!

Guilia er født og oppvokst i Italia, og flyttet til Norge i 2013. Begge foreldrene hennes jobbet i restaurantbransjen, så hun er vokst opp med mye matglede hjemme.

– Det var litt av en forandring å flytte til Norge! I begynnelsen savnet jeg gode croissanter med syltetøy. Her fant jeg bare croissanter med sjokolade, mens det i Italia var vanlig med både aprikos- og bringebær syltetøy, forteller hun. – Som barn pleide jeg å gå på kafé med pappa hver morgen. Der drakk jeg en cappuccino med bittelitt kaffe og spiste en croissant før jeg gikk på skolen. Det er det jeg savner mest. Mamma pleide å vekke meg om morgenen, så dro hun til nabolagets bakeri og kom tilbake med fersk focaccia som jeg spiste til frokost.

På spørsmål om hva som er hennes personlige favoritt på Cinque Terres meny, kommer svaret kjapt: – Jeg elsker parmaskinke, så alt med parmaskinke på menyen er mine favoritter! Spesielt pizzaen! Kunder som spiser sandwich eller panini med ost og skinke, kommenterer ofte hvor godt det er. Da er det fint å kunne fortelle at vi selger den samme skinken og osten, slik at de kan kjøpe med seg hjem.

Italienske Guilia (til høyre) sine favoritter er alt med parmaskinke.

Lyst på en sjokoladepizza?

På dessertmenyen frister alt fra paier og kaker til croissanter, muffins, tiramisu og sjokolademousse. Henrik og jeg går «all inn» og deler en Pizza Golosa. Det er en søtlig og sprø pizzabunn med sjokoladekrem, melis, ferske jordbær og pisket krem. Desserten kommer opprinnelig fra Roma, derfor er pizzabunnen tykkere enn på de vanlige pizzaene som serveres her.

– Dette må være helt perfekt når man feirer barnebursdag, sier jeg.

– Dette er helt perfekt for voksne, svarer Henrik og forsyner seg med en ny bit. – Det smaker bedre enn jeg trodde. Jeg trodde det kun ville være Nutella smurt utover en pizzabunn. Men dette var noe helt annet og mye bedre!

Dessertpizzaen utgjør en annerledes og morsom avslutning på vårt italiensk drømmemåltid. Min eneste frustrasjon er at jeg er så mett at det ikke er mulig å spise opp.

– Skal jeg finne en eske til dere, så kan dere ta med restene hjem? spør Guilia, som om hun har lest tankene mine.


Lei en pizzakokk til festen!

Cinque Terre tilbyr også cateringbuffet til selskap med 15 til 200 gjester. Kundene kan velge blant bufeet med ulike, italienske småretter, eller vanlige pizzaer, sammenrullede pizzaer, og én meter lange pizzaer!

Det kuleste av alt, må være å leie pizzakokken Max og den kjørende, vedfyrte steinovnen hans til din neste hagefest.

– Vi har hatt noen utrolig morsomme oppdrag så langt. Folk har ulike ønsker, og jeg prøver å være så fleksibel jeg kan for å gi dem en best mulig opplevelse! bekrefter Max.

Mer informasjon og priser står på nettsidene deres.

Nå kan du bestille pizzakokk Max og den mobile, vedfyrte steinovnen hjem til deg neste gang du skal ha selskap! Det koster faktisk ikke mye mer enn å kun bestille vanlige pizzaer …!

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no