Eksklusiv Homeland-guide til Berlin!

Er du også Homeland-fan? Bli med og følg i Carrie Mathisons fotspor gjennom Berlin!

Alle stillbilder fra Homeland: Showtime Networks.
Alle andre foto: Reisepluss.no

I sesong 5 av den populære spenningsserien som vises på Tv2 i Norge, forsøker tidligere CIA-agent Carrie Mathison (Claire Danes) å skape seg en ny og roligere hverdag i Tysklands hovedstad. Planen går i vasken da hun blir forsøkt drept, samtidig som hennes tidligere kollega Peter Quinn etter et mislykket selvmordsforsøk finner seg selv omgitt av terrorister som planlegger et massivt angrep. Andre stikkord denne sesongen er hacking, russisk mafia og avsløring av hemmelig tysk-amerikansk samarbeid.

Les også:
– Kjærlighetsferie på tyske slott
– Er dette Europas mest romantiske ferierute?
– En romantisk tidsreise

Oppdag ukjente plasser
Gjennom de tolv episodene tas vi med på en nervepirrende reise rundt i Berlin og omegn. Carrie besøker både kjente og ukjente plasser, bygninger og kafeer – og nå kan du gjøre det samme!
Berlin er en av mine favorittbyer, og Homeland er desidert noe av det aller beste jeg har sett på TV.  Derfor har jeg reist rundt i Tysklands hovedstad og satt sammen denne guiden til de ulike innspillingsstedene – som garantert lar deg oppdaget mange ukjente sider av Berlin!

PS Guiden beskriver hva som skjer i TV-serien på de ulike stedene. Jeg har forsøkt ikke å røpe for mye av handlingen, men teksten kan likevel inneholde enkelte spoilere!

 

Quinns skjulested

Quinns hideout 1

Homeland guide Berlin-40

Jeg måtte lete en stund i de nedlagte fabrikkområdene rundt Revaler Strasse, men fant det til slutt: Peter Quinns skjulested!

Episode: 4, 5
Beliggenhet:
På Revaler Straße, midt mellom tverrgatene Dirschhauer Straße og Modersohnstraße, er det en åpning i muren og en stikkvei ned til gamle murbygg. Her har Quinn skapt seg et skjulested, og Carrie og Jonas kommer hit for å hjelpe ham etter at han blir skutt. Dette er ikke det hyggeligste stedet i Berlin, verken i TV-serien eller i virkeligheten, og jeg passerte et par rusmisbrukere på vei hit. Men er det bra nok for Peter Quinn er det bra nok for meg! (Jeg kan umulig være den eneste som har en liten crush på skuespiller Rupert Friend …?)


 

Restaurant Grosz i Kurfürstendamm

Grosz 1

Homeland guide Berlin-61

Hvis du reiser på budsjett, kan du likevel nyte en kald is fra iskafeen ved siden av Grosz!

Episode: 1
Beliggenhet: Kurfürstendamm 193/194
I denne fasjonable restauranten fra 1912 møtes Tysklands føderale etteretningstjeneste BND (Bundesnachrichtendienst) og CIA for å diskutere de hemmelige dokumentene som har havnet i hendene til to unge hackere og en journalist.
I nærheten: Kurfürstendamm er Berlins mest prominente handlegate, og en av mine favoritter. Gå østover fra Restaurant Grosz, og betrakt ruinene av Kaiser Wilhelm Kirche. Deretter kan shoppingen begynne: I dette området finner du butikker tilpasset ulike budsjett, blant annet Nike Store Berlin, Forever 21, Adidas, C&A, Zara, Desigual, Foot Loocker og mye, mye mer. Fortsetter du enda litt videre ned Tauentzienstrasse, kommer du til det luksuriøse kjøpesenteret KaDeWe (Kaufhaus Des Westens) som med sine 60.000 kvadratmeter og 380.000 varer er et av de største kjøpesentrene i Europa.
Går du derimot vestover fra Restaurant Grosz, finner du eksklusive butikker som Channel, Gucci, Louis Vuitton og Dolce and Gabanna.

Les mer: Bo i Berlin? Sjekk ut byens første vegetarhotell!


 

Monbijoupark

Spree 1

Homeland guide Berlin-22

Både i denne parken og naboparken James-Simon Park er det hyggelige utekafeer med fluktstoler som lar deg liggpå gresset med utsikt over elven.

Episode: 7
Beliggenhet:
Quinn og Dal Adar møtes i parken for å snakke, og setter seg på en benk her. Denne grønne lungen ligger ved elven Spree, og her er det flere hyggelige utekafeer i sommerhalvåret. Noen av dem har behagelige liggestoler ute på gresset. Besøk også parken rett nedenfor, James-Simon Park, hvor du blant annet finner Ampelmann Restaurant.
I nærheten: Parken ligger rett ved den spektakulære katedralen Berliner Dom, samt Museumsinsel – en lett tilgjengelig øy med fem ulike museer.

Spree 3

Homeland guide Berlin-43

Quinn og Dal Adar var byttet ut med dresskledde forretningsmenn da jeg tok turen til Monbijoupark …


 

Hackescher Markt stasjon

Hackescher Markt

Homeland guide Berlin-30

Episode:
3, 12
Den amerikanske journalisten Laura møter hackeren Numan her for å få overlevert minnebrikken med de hackede filene. Det er også her Numan senere blir pågrepet av BND.
Området rundt stasjonen, Hackescher Hof, er kjent for sine mange små butikker, kafeer og boder. Når solen går ned, samler festglade mennesker seg i barene og klubbene, og nattelivet kan begynne!
I nærheten: Berlins kjente landemerke ligger bare noen minutter til fots unna. Mitt tips er å gå videre til James-Simon Park og Monbijoupark, som du kan lese mer om lenger opp på siden.
På Monbijouplatz 5, rett back Hackescher Markt, finner du salatbaren Dean & David. Jeg normalt ikke en stor fan av kjeder, men den smakfulle, sunne og spennende menyen hos DD kombinert med effektiv service og rimelige priser, gjør det til et virkelig godt valg når man er på farten!

Hackescher Markt 3

Homeland guide Berlin-28 


 

Düring Foundation

Düring Foundation 4

Homeland guide Berlin-31

Det er fortsatt mulig å ta seg en matbit foran kontorbygget som tilhører Düring Foundation i Homeland sesong 5!

Episode: 1, 3, 6
Beliggenhet:
Litfaß-Platz 1, rett rundt hjørnet for Hackesher Markt.
Her ligger hovedkontoret til Düring Foundation, hvor Carrie fikk jobb som sikkerhetssjef etter å ha forlatt CIA. I virkeligheter holder flere ulike firmaer til i bygget.


 

Den amerikanske ambassaden

Embassy 1

DSC_0059
Jeg tar en pause og nyter samme utsikt som Saul i Homeland sesong 5.

Episode: 3
Beliggenhet: Akademie der Künste, Pariser Platz 4.
I TV-serien huser dette bygget ved Brandenburger Tor den amerikanske ambassaden, men i virkeligheten holder Akademie der Künste til her. Jeg ble ikke spesielt imponert over vennligheten til de som jobbet der, men kunstutstillingene og filmene som vises her skal heldigvis være av bedre kvalitet enn servicen 🙂
I nærheten: Brandenburger Tor og historiske luksushotellet Hotel Adlon, som det forøvrig også er lagd en egen svært god TV-serie om!

Embassy 2

DSC_0048


 

Potsdamer Platz

Potzdamer Platz 4Homeland guide Berlin-18

Berlin er en supersykkelvennlig by, så på mine bilder vil du legge merke til at det er betydelig flere sykler enn på stillbildene fra TV-serien!

Homeland guide Berlin-16
Potsdamer Platz har en dramatisk historie det kan være verdt å lese om på nettet før du drar hit!

Episode: 6
Beliggenhet: Både U-bahn og S-bahn stopper på Potzdamer Platz.
Her møtes Carrie og Saul om natten for å snakke under fire øyne. Carrie ber desperat om Sauls hjelp for å finne dem som vil drepe henne, og blir knust når Saul avviser henne.
I nærheten: I det historiske området rundt dette trafikknutepunktet finner du mange restauranter og butikker, Legoland Discovery Center, Spionasjemuseum og mye mer!

Potzdamer Platz 2

Homeland guide Berlin-15


 

Spree

Quinn suicide 2

Homeland guide Berlin-42

Spesiell kontralst: Et ungt kjærestepar er på vei under broen hvor Quinn i TV-serien kollapser etter et mislykket selvmordsforsøk.

Episode: 5
Beliggenhet: Under broen der hovedvei 1 går over elven Spree.
Peter Quinn er hardt skadet, og drar til elven for å ta sitt eget liv. Området under boren passer godt til den dramatiske handlingen; i virkeligheten har hjemløse og rusmisbrukere sitt tilholdssted her.
I nærheten: Går du derimot opp på gangveien som fortsetter nordover langs Spree, ligger mange flotte og hyggelige restauranter og kafeer med uteservering på rad og rekke.
Det tilbys også mange ulike typer elvecruise på Spree.

Quinn suicide 1

Homeland guide Berlin-20

Bryggekanten der Quinn forsøker å drukne seg er sperret av med gjerde. Men det er fullt mulig å lene seg over med et kamera og ta bilde … Bare vær forberedt på at folk stirrer på deg og lurer på hva i all verden du tar bilde av.


 

The Maritim Hotel BErlIN

Libanon hotel 2

Homeland guide Berlin-65

Episode: 2
Beliggenhet: Stauffenbergstraße 26
Da Carrie og sjefen hennes Otto Düring besøker Libanon, bor de på dette firestjernes hotellet. Som altså egentlig ligger i Berlin. Her kan du ta en pustepause i rolige omgivelser. Hvorfor ikke ta en kaffe eller et glass vin i baren hvor en av scenene ble spilt inn?
I nærheten: Nord for hotellet ligger den kjente parken Tiergarten.

Libanon hotel 1

Homeland guide Berlin-64


 

BDN HOVEDKVARTER

BND

Homeland guide Berlin-69

Episode:
All
Beliggenhet: Französische Straße 64.
Her holder Tysklands etteretningstjeneste til i serien.
I nærheten: Nå er du ikke langt unna Brandenburger Tor!


 

Cafe Godot

Godot 1

Homeland guide Berlin-34

Episode: 9
Beliggenhet: Kastanienallee 16
Astrid og Allison møtes i alle hemmelighet utenfor denne kafeen for å diskutere avsløringen av den (ikke-eksisterende) russiske spionen.

Eplekaken og teen min hos Cafe Godot!!
Eplekaken og teen min hos Cafe Godot!!

Det er kanskje ikke så rart de valgte akkurat Cafe Godot, dette er nemlig et anonymt sted hvor mange innflytelsesrike mennesker neppe er stamgjester. Drikkemenyen er stor og fristende, mens matutvalget i hovedsak begrenser seg til kake, rundtstykker og ulike frokosttallerkener. Jeg bestilte et stykke (stort!) eplekake som var overraskende saftig og god. Betjeningen var også hyggelig. Hvis de leser dette: Takk for at jeg fikk lade mobilen mens jeg spiste!
I næheten: Hvis du fortsetter nedover Kastanienallee, får du snart Zionskirche på høyre hånd. Her ble scenen filmet hvor Carrie kommer ut av kirken og blir kidnappet av Al Amins menn.
Ryktene skal ha det til at interiøret i kirken er derimot er filmet i kirken Herz Jesu i Fehlberlinerstrasse 99.

Godot 2

Homeland guide Berlin-35

Godot 4

Homeland guide Berlin-37


 

Ostbahnhof stasjon

Ostbahnhof 3

Homeland guide Berlin-4

Homeland guide Berlin-6

Selvfølgelige måtte jeg teste ut en benk som lignet den Claire Danes satt på i serien! Den opplevdes (kanskje ikke så overraskende) akkurat som alle andre stasjonbenker …

Episode: 5
Beliggenhet: Carrie og og den amerikanske Laura møtes på Ostbahnhof i all hemmelighet for å snakke. De sitter på benker mellom spor 10 og 11. Over 100.000 mennesker passerer her daglig, så det er et godt sted å forsvinne i mengden på …
I nærheten: Stasjonen fra 1843 rommer i dag intet mindre enn førti ulike butikker og spisesteder.


 

Hauptbahnhof stasjon

Hauptbahnhof 1

Homeland guide Berlin-55

Bildet fra serien øverst viser Allison på vei inn på Hauptbahnhof. 300.000 mennesker er innom stasjonen hver dag.

For en nordmann fremstår Hauptbahnhof som e-n-o-r-m-t.
For en nordmann fremstår Hauptbahnhof som e-n-o-r-m-t.

Episode: 9, 11, 12
Allison blir observert her når hun er på flukt til bygningen hvor den russiske etterrettningsagenten Ivan og kollegaene hans befinner seg i. Hun tar S-bahn fra Hauptbahnhof til Nikolassee.
Terroristene planlegger også et angrept på Hauptbahnhof, som det blir opp til Carrie å stoppe.
I nærheten: Her finner du alt du trenger! Hauptbahnhof er også et fem etasjes kjøpesenter med over 80 butikker og spisesteder hvor du slå deg løs syv dager i uken.

Hauptbahnhof 5

Homeland guide Berlin-52

Øverste bilde fra serien viser en av terroristene med mørke krøller. Bildet mitt viser helt vanlige folk på vei til jobb, shopping, ferie …

Hauptbahnhof 4

Homeland guide Berlin-53

På øverste bilde leter Carrie etter Allison, som er på flukt. På nederste bilde fra det “ekte” Hauptbahnhof er et kjærestepar i ferd med å ta farvel …


 

Tante Emma

Tante Emma 1

Homeland guide Berlin-12

Det er lett å kjenne igjen det kule tapetet fra TV-serien når du kommer inn på Tante Emma!

Episode: 10
Beliggenhet: Köpenicker Straße 1
Carrie løper inn på denne kafeen for å se nyhetsinnslaget om Quinn som har blitt gasset av terrorister på TV.
Omstendighetene er nok mindre dramatiske hvis du tar turen hit. Hos Tante Emma kan du spise lunsj eller ta en kaffe, te eller øl. Menyen er enkel med ulike frokosttallerkener, salat, sandwicher, bagetter og kaker, og interiøret er hjemmekoselig som hos bestemoren

Lunsjen min hos Tante Emma.
Lunsjen min hos Tante Emma.

din på 70-tallet. De har også bord i solen utenfor. Et uformelt og hyggelig sted med gratis WiFi. Som mange andre kafeer i Berlin, tar de kun kontakt betaling.
PS Ikke forvent en TV på veggen, den var kun en filmrekvisitt …
I nærheten: Den store konsertarenaen Mercedes-Benz Arena. Utendørsgalleriet East Side Gallery, som er en hyllest til Berlinmurens fall. Her kan du se over 1000 meter av den tidligere muren.

 


 

Vil du SE mer?


Olympisches Dorf (fra 1936)
Episode:
6, 9, 10
Beliggenhet: I serien ligger terroristenes hovedkvarter i denne olympiske byen som ble bygd i forbindelse med OL i 1936. Den ligger i Elstal, ti kilometer vest for Berlin. Mye ble filmet utenfor bygget «Speisehaus der Nationen».

Bundestag stasjon
Episode: 11
Deler av terroristjakten som i TV-serien foregår på Hauptbahnhof er egentlig filmet her, på sporet som trafikkeres av linje U55. Under opptaket ble hele stasjonen stengt, og passasjerene faktet med busser.
I nærheten:
Bundestag.

Quinns post office
Episode:
2, 4
Beliggenhet:
Deutsche Post, Marktstraße 1, Nauen, Brandenburg.
I postboks 061 henter Peter Quinn lapper med navnet på den neste personen han skal ta livet av.

Crackers
Episode:
3
Beliggenhet:
Friedrichstrasse 158.
Her møtes Astrid og Quinn, og avslører for seerne at de har hatt et forhold.
Restauranten og baren eksisterer i virkeligheten, og holder åpent fra 18-03.
Nettside: crackersberlin.com

Gendarmen Markt
Her ligger TV-studioet hvor Laura snakker om CIA dokumentene.
I nærheten: Er du like glad i sjokolade som jeg, «advares» du hermed mot Fassberger & Rasch i Charlottenstrasse 60! I førsteetasje kan du kjøpe sjokolade i alle tenkelige former og smaker, mens restauranten annen etasje frister med de lekreste sjokoladedrikker og -retter. En ekte sjokoladeopplevelse!

Homeland guide Berlin-68
Lunsjen min hos Fassberger & Rauch … Ok, jeg spiste muligens et stort kakestykke også. Men det finnes ingen bevis!

Amsterdam

Beliggenhet: Hollandisdhes Viertel, som ligger en times togtur fra Berlin.
Scenene når Carrie befinner seg i Amstardam, er egentlig spilt inn her.

Flyktningleiren i Libanon
Beliggenhet: Disse scenene er spilt inn i et nedlagt fabrikkområde i Rüdersdorf. Området er sperret av, men du har god utsikt fra Rüdersorfer Museumspark.


I forbindelse med produksjonen av med denne artikkelen har Visit Berlin og Det tyske turistkontoret i Norge bidratt med henholdsvis hotell og flybilletter. De har ikke på noen måte diktert eller på noen annen måte påvirket innholdet.

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no

Legg igjen en kommentar